MUSTA LISTA

Ainesosat voivat olla haitallisia eri tavoin, ihon kuivaamisesta syöpään. Usein ne lisätään tuotteisiin, jotta ne olisivat miellyttävämpiä, olipa kyse hajun muuttamisesta, rikkaamman vaahdon luomisesta tai pidemmän säilyvyysajan pidentämiseksi. Näillä ainesosilla kehomme ei voi käsitellä niitä normaalilla tavalla, joten ne laukaisevat ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Kaikilla ainesosillamme on kuitenkin positiivinen rooli terveydellesi tai hyvinvoinnillesi. Ne, joilla on haitallisia vaikutuksia, kielletään ohjelmistostamme.

MITEN LAADIMME LUETTELON

Tämän luettelon luomista ei saavuteta helposti, ja se on jatkuva prosessi, koska uusi tutkimus voi aina tuoda esiin uusia riskejä ja koska uusia ainesosia otetaan säännöllisesti käyttöön tuotteiden erottamiseksi, myös niitä on valvottava. Tarkastelemme yleisesti tunnettuja luetteloita vakiintuneista ja hyvistä lähteistä ja yritämme omaksua näiden tutkimusten tiukimmat tulkinnat. Huippuinstituutioiden, kuten Cosing in Europen ja Yhdysvaltojen FDA:n, tulokset on sisällytetty luetteloon yhdessä huippututkimuslaitosten, kansalaisjärjestöjen ja yhdistysten kanssa. Tämä musta lista ei ole rajallinen ja muuttuu ajan myötä, mutta tavoitteenamme on suojella sinua parhaamme mukaan.

Eurooppa on yksi monista maista, jotka kieltävät monet kemikaalit kosmetiikassa. EU:n kosmetiikka-asetuksen (1223/2009) liitteen perusteella Euroopassa kiellettyihin kemikaaleihin kuuluu noin 1300 kemikaalia. Määrä on suurempi kuin Yhdysvalloissa, jossa kielletään vain noin 11 kemikaalia kosmetiikassa.

Tässä on luettelo kielletyistä ainesosista Euroopassa:
Kosmeettisten ainesosien tietokanta (Cosing) - Luettelo kosmeettisissa valmisteissa kielletyistä aineista (englanti)

https://data.europa.eu/data/datasets/cosmetic-ingredient-database-2-list-of-substances-prohibited-in-cosmetic-products?locale=en

Kosmeettisten ainesosien tietokanta (kustannukset) – Luettelo kosmeettisissa valmisteissa kielletyistä aineista (Suomeksi)

https://data.europa.eu/data/datasets/cosmetic-ingredient-database-2-list-of-substances-prohibited-in-cosmetic-products?locale=fi

Mekin kiellämme nämä kaikki, mutta tässä on luettelo suosituimmista tai yleisimmistä aineista mustan listan kärjessä:

1. Talkki

Sen käyttötarkoitukset: Talkki on imukykyinen mineraali, joka sisältää enimmäkseen kemiallisia aineita, kuten magnesiumia, piitä ja happea. Talkkia käytetään laajalti kosmeettisissa valmisteissa talkkijauheen muodossa. Esimerkkejä talkkijauheesta kosmetiikassa löytyy vauvan jauheesta, aikuisten vartalojauheesta, kasvojauheesta jne.

Miksi se on kielletty: Talkkijauheen hyöty kosmetiikassa on se, että se voi imeä kosteutta hyvin, pitää ihon kuivana ja estää ihottumat. Jos se on hyödyllistä, miksi Eurooppa kieltää tämän kemiallisen aineen kosmetiikassa? Vastaus on, koska mineraalina talkki sisältää joskus asbestia luonnollisessa muodossaan. Asbesti voi olla haitallista ihmisille, erityisesti naisille, koska se voi aiheuttaa munasarjasyöpää. Muita sairauksia, jotka ovat myös liittyneet tähän kemialliseen aineeseen, ovat gynekologiset kasvaimet, mesotelioomaa (eräänlainen harvinainen syöpä) ja keuhkosyöpä.

2. Butyloitu hydroksianisoli (BHA)

Sen käyttötarkoitukset: Ei pidä sekoittaa beetahydroksihappoon, butyloitua hydroksianisolia löytyy useista tuotteista, jotka vaihtelevat hiustuotteista, huulituotteista, meikissä, aurinkovoiteesta, hajusteista ja jopa deodoranteista. Vielä pahempaa on, että se löytyy myös ruoasta.

Miksi se on kielletty: Eurooppa on kieltänyt tämän, koska BHA on mahdollinen hormonaalinen haitta-aine ja syöpää aiheuttava aine. BHA:n käyttö kosmetiikassa voi myös mahdollisesti aiheuttaa elinjärjestelmän myrkyllisyyttä ja lisääntymistoksisuutta.

3. Propyyliparabeen

Sen käyttötarkoitukset: Parabeenit ovat ryhmä kemikaaleja, joita käytetään laajalti säilöntäaineina kosmetiikassa ja henkilökohtaisen hygienian tuotteissa, kuten deodoranteissa, suihkugeeleissä ja vartalovoiteilla. Ne estävät tehokkaasti mikro-organismien kasvun.

Miksi se on kielletty: Jotkut leimaavat itsensä "parabeenin vastaisiksi". Markkinoilla on myös joitakin tuotteita, jotka on merkitty parabeeniksi. Parabeenit, joita löytyy ihonhoidosta, meikin ja hiustenhoitotuotteista, tunnetaan kemiallisena aineena, joka voi aiheuttaa syöpää. Propyyliparabeenin ja syövän välisestä yhteydestä on tehty useita tutkimuksia. Euroopassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että parabeeneja löytyy rintasyöpäkudoksesta. Siksi ei ole yllätys, että naiset ovat erittäin varovaisia tämän mahdollisesti vakavan haitallisen vaikutuksen vuoksi. Pahentaakseen tilannetta Harvardin tutkimuksessa sanottiin myös, että kehoon rakennetut parabeenit voivat vähentää hedelmällisyyttä. Tämä on yksi monista kielletyistä kemikaaleista kosmetiikassa Euroopassa.

4. Formaldehydi

Sen käyttötarkoitukset: Ilmaisu formaldehydi voidaan korvata myös metyleeniglykolilla. Formaldehydi löytyy tietyistä kosmeettisista valmisteista, kuten kynsilakasta, ripsiliimasta ja hiusten suoristamishoidoista.

Miksi se on kielletty: Jotkin maat, kuten Eurooppa, Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Brasilia, ovat kieltäneet tämän kemiallisen aineen. Formaldehydi on kielletty, koska se on karsinogeeni ja herkistävä, mikä tarkoittaa, että se voi aiheuttaa allergisen reaktion, syövän ja muita terveysongelmia.

5. Öljy

Sen käyttötarkoitukset: Vaseliini on yksi kosmetiikan kiehtovimmista keksinnöistä. Se on kuuluisa monikäyttötuotteena, jota voidaan levittää hiuksiin, huuliin ja kehoon ihon kosteuttamiseksi.

Miksi se on kielletty: Vaseliini sisältää kuitenkin maaöljystä johdettuja ainesosia, kuten mineraaliöljyä, parafiinia ja petrolatumia, jotka kaikki voivat aiheuttaa syöpää pitkäaikaisessa käytössä.

6. Salisyylihappo

Sen käyttötarkoitukset: Sen tiedetään hoitavan näppylöitä tai aknehoitoa.

Miksi se on kielletty: Beta Hydroksihappo (BHA), jonka nimi on salisyylihappo, on yksi kemiallisista aineista, joita on käytetty jo kauan sitten. Hyödyistään huolimatta salisyylihappo voi mahdollisesti johtaa salisylaattimyrkytykseen. Vuodesta 2014 lähtien se on luokiteltu säilöntäaineeksi. Se voi myös aiheuttaa Reyen oireyhtymän lapsilla ja nuorilla aikuisilla.

7. Erityiset hajusteet

Sen käyttötarkoitukset: Hajusteita ei löydy vain hajuvedestä, vaan myös muista kosmeettisista valmisteista, kuten ihonhoidosta, meikin ja hiustenhoidosta. Jokainen kauneustuote, joka on merkitty "hajusteeksi", tarkoittaa, että se voi sisältää lukuisia kemiallisia aineita, jotka on sekoitettu hajusteena. Niitä ei tunnisteta, koska ne ovat oikeudellisesti määriä pienempiä kuin mitä pidetään tarpeellisena ilmoittaa.

Miksi se on kielletty: Tämä on kosmeettisten valmisteiden "piilotettu salaisuus". Mutta jotkut näistä salaisuuksista voivat olla vaarallisia. Tuoksut, kuten styreeni ja ftalaatit, on yhdistetty hormonitoimintaan ja syöpään. Kaikki nämä myrkylliset tuoksuvat lisäaineet ovat kiellettyjä.

8. Triklosaani

Sen käyttötarkoitukset: Triklosaani on kemiallinen aine, jota käytetään bakteerikontaminaation ehkäisemiseen tai vähentämiseen. Tämä kemiallinen aine löytyy antiseptisista tuotteista, kuten baarisaippuoista, vartalopesuista ja kaikentyyppisistä käsisaippuoista (neste, geeli, vaahto)

Miksi se on kielletty: Triklosaani on kielletty, koska se on yhdistetty hormonihäiriöihin, immuunijärjestelmän vaurioihin ja mahdollisesti ihosyöpään.

9. Oksibentsoni

Sen käyttötarkoitukset: Yksi pakollisista kosmeettisista valmisteista on aurinkovoide. Aurinkovoiteen uskotaan olevan yksi syy siihen, miksi ihmiset näyttävät vastustavan ikääntymistä "suojelemalla" ihoaan haitallisilta säteiltä auringolta. Kemiallisen aurinkovoiteen ainesosana saatat löytää Oksibentsonin.

Miksi se on kielletty: Eurooppa on kieltänyt Oxybentsonin kosmeettisista valmisteistaan, koska se on yhdistetty syöpään.

10. Hydrokinoni

Sen käyttötarkoitukset: Hydrokinonia käytetään kasvojen ihonhoitotuotteissa ihon kirkastamiseen ja vaalentamiseen.

Miksi se on kielletty: Tämä kemiallinen aine on erittäin vaarallinen ihmisille; se on sytotoksinen, mikä tarkoittaa, että se tappaa soluja ja kromosomeja, mikä voi myös johtaa syöpään. British Journal of Cancer yhdisti suuret aineannokset hiirien syöpään.

11. Seleenisulfidi

Sen käyttötarkoitukset: Hilseenestoaineena joissakin shampoissa.

Miksi se on kielletty: Yhdysvaltain kansallisen toksikologisen ohjelman julkaiseman tutkimuksen mukaan sen "voidaan kohtuudella olettaa olevan ihmisen syöpää aiheuttava aine". Joten se voi estää rumat hilsehiutaleet, mutta se voi mahdollisesti aiheuttaa sinulle syövän.

12. P-fenyleenidiamiini

Sen käyttötarkoitukset: Käytetään hiusväreissä, erityisesti tummemmissa sävyissä.

Miksi se on kielletty: Voi auttaa muuttamaan hiusten väriä, mutta voi myös aiheuttaa voimakasta turvotusta ja äärimmäisissä tapauksissa tappaa sinut. Se voi aiheuttaa ihottumaa, astmaa ja vakavammissa olosuhteissa anafylaksiaa, joka on mahdollisesti kuolemaan johtava allerginen reaktio.

13. Kvaternium-15

Sen käyttötarkoitukset: Säilöntäaine, jota löytyy erilaisista kosmeettisista valmisteista kynsilakanpoistoaineesta luomiväriin.

Miksi se on kielletty: Se vapauttaa formaldehydiä, joka voi aiheuttaa syöpää ja hengitysvaikeuksia.

14. Butyyliparaben

Sen käyttötarkoitukset: Yleisesti löydetty säilöntäaine kauneustuotteissa voiteista hajuvesiin ja hiusväreihin.

Miksi se on kielletty: Sen on raportoitu vaikuttavan haitallisesti miesten lisääntymisjärjestelmiin hiirillä, koska se jäljittelee estrogeenia. Toisin sanoen se voi aiheuttaa miesten hedelmättömyyttä.

15. Sinkkistearaatti

Sen käyttötarkoitukset: Paakkuuntumisenestoaine ja väriaine meikissä, kuten punastuminen, jotta poskesi näyttävät kauniilta.

Miksi se on kielletty: Sen on raportoitu aiheuttavan mahdollisesti hengitysvaikeuksia hengitettynä suurina annoksina.

16. Lyijyasetaatti

Sen käyttötarkoitukset: Löytyy pääasiassa tietyistä progressiivisista hiusväreistä, jotka auttavat tallettamaan väriä useisiin käyttötarkoituksiin, erityisesti valkoisten ja harmaiden hiusten peittämiseksi. Saatan päästä eroon harmaista hiuksista.

Miksi se on kielletty: Vaikka on vähän todisteita siitä, että lyijy imeytyy päänahan läpi, käsien, kampien ja hiustenkuivaajan jäännökset voidaan helposti niellä, mikä voi johtaa lyijymyrkytykseen, mikä voi johtaa kohtauksiin, koomaan ja pahimmissa tapauksissa kuolemaan.

17. Polyetyleeniglykoli (PEG)

Sen käyttötarkoitukset: PED: itä käytetään yleisesti valtavirran deodoranteissa, shampoissa, kosteusvoiteissa, kasvojenpuhdistusaineissa, silmävoiteissa ja paljon muuta. Niitä käytetään enimmäkseen kosmetiikassa formulaatioiden sakeuttamiseen tai liuottimena, pehmentimenä tai kosteudenkantajana. Niitä käytetään myös lääkkeissä laksatiivina.

Miksi se on kielletty: International Journal of Toxicology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan "PEG 40 hydrattu risiiniöljy) voi sisältää haitallisia epäpuhtauksia, mukaan lukien: eteenioksidi, jonka tiedetään lisäävän kohdun ja rintasyövän sekä leukemian ja aivosyövän esiintyvyyttä kansallisen toksikologiaohjelman raportoimien kokeellisten tulosten mukaan; 1,4-dioksaani, tunnettu syöpää aiheuttava aine; PAH-hoidot, jotka tiedetään lisäävän rintasyövän riskiä; lyijy; rauta; ja arseenia."

18. Natriumlauryylisulfaatti (SLS)

Sen käyttötarkoitukset: Natriumlauryylisulfaatti on yhdiste, joka on kehitetty alkuperäisen pinta-aktiivisen aineen, saippuan, työhön. SLS kehitettiin alun perin synteettiseksi pesuaineeksi käytettäväksi pesujauheessa, koska sillä on erittäin hyvät rasvanpoistoominaisuudet. Tästä syystä sitä käytetään pääasiassa saippuoissa, shampoissa, nestemäisissä saippuoissa, suihkugeeleissä, rasvanpoistoaineissa ja puhdistustuotteissa.

Miksi se on kielletty: Tunnettu aiheuttaa ihon epämukavuutta, mikä voi johtaa muuttuneen ihoesteen toimintaan ja veden menetykseen. Siksi SLS: n tai SLES: n käyttö on haitallista iholle, se mahdollistaa vesihävikin ja jättää esteen vesihävikin, luonnollisten ihoöljyjen rikkoutumiseen. Tämä voi jättää sinut kuivalle iholle tai jopa ekseemaan.

19. Ftalaatit

Sen käyttötarkoitukset: Niin kutsuttuja "matalaftalaatteja", kuten DBP, DEP: tä käytetään enimmäkseen liuottimina kosmeettisissa valmisteissa, kuten kynsilakassa, hajustetuissa henkilökohtaisissa hygieniatuotteissa, kuten shampoot, voiteet ja jopa joissakin farmaseuttisissa tuotteissa. Ne ovat yleisiä myös hajuvesissä ja muissa hajustetuissa tuotteissa.

Miksi se on kielletty: Yleiset ftalaatit, kuten DEHP, ja muut, ovat liittyneet hormonihäiriöön, eli ne vaikuttavat haitallisesti ihmisten hormonaaliseen tasapainoon, siittiöiden määrän ja laadun vähenemiseen, mikä johtaa miesten hedelmättömyyteen, lisääntyneeseen toistuvien keskenmenojen riskiin ja lasten lihavuuden kehittymiseen. Altistuminen hengitysteitse voi aiheuttaa astmaa, allergiaa tai muita autoimmuunisairauksia.

20. Eläinperäiset ainesosat

Sen käyttötarkoitukset: Eläinperäiset ainesosat ovat perinteisesti yleisiä kosmeettisissa valmisteissa. Perinteiset saippuat käyttivät esimerkiksi eläinrasvaa, ja monet vakiintuneet kosmetiikkayritykset käyttävät hyaluronihappoa, joka saadaan kukkojen / kukkojen harjasta (kammat). Eläimiin voisi kuulua lampaita, naudanlihaa, hevosia, sikoja, haita, emua, minkki-, peura-, saukko-, majavat ja paljon muuta, ja ne ovat yleisiä kaikentyyppisissä kasvoissa, kehossa ja kosmeettisissa valmisteissa.

Miksi se on kielletty: On selvää, että kiellämme kaikki tällaiset tuotteet tai ainesosat eläinten hyvinvoinnin ja kestävyyden perusteella. Rasvamme ja öljymme ovat aina kasviperäisiä, ja esimerkiksi hyaluronihappomme saadaan lähteestä, jossa se valmistetaan tuottamalla entsyymejä bakteeripohjaisesta biofermentaatioprosessista.